Лого
Начало За нас Колекции Outlet Условия Вход Кошница Контакти Кошница  0 продукта Bulgarian  English  
Продукти

Реклама
ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА СТОКИ ПРЕЗ УЕБСАЙТА ЗА ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ
  1. През нашия уеб сайт

За да се сдобиете с желаните от Вас продукти, е необходимо да имате адрес в България, на който да ги доставим. След като използвате потребителското си име и парола, имате възможност да разгледате секциите с продукти, които предлагаме. Изберете онези, които искате да Ви бъдат доставени и допълнително ще уточним вида на доставката, който е най- удобен за Вас. Ако имате отстъпка като редовен клиент, тя се калкулира автоматично от нашата система.

Стъпка 1: Прегледайте продуктите в магазина и натиснете бутона "Поръчай" за тези, които искате да добавите във Вашата количка за пазаруване.

Стъпка 2: След като напазарувате, моля прегледайте съдържанието на количката (кликнете върху бутона „Поръчка"). На тази стъпка можете да махнете/добавите от кошницата продукти.

Стъпка 3: Изберете как да поръчате. Като без регистрация или като се регистрирате. Регистрацията Ви дава удобството да поръчвате бързо и лесно, без да се налага да попълвате данни за поръчката. Ние съхраняваме вашите данни и всеки път, когато поръчвате, използваме въведената информация.

Стъпка 4: Въведете адрес, на който искате да доставим поръчката.

Стъпка 5: Изберете начин на доставка.

Стъпка 6: Преглед на поръчката. Проверете, нанесете корекции в посочените от Вас данни или потвърдете

Стъпка 7: Избор на начин на плащане

За да улесни Вашето пазаруване, онлайн магазин NAYAKID предлага три начина на плащане, всеки един от който има своите предимства. Ако предпочитате да пазарувате и плащате онлайн, изберете системата eBG или онлайн банкиране. За клиентите, които искат да платят, когато получат продукта, ние предлагаме плащане с наложен платеж.
Платете, сигурно и удобно, според Вашите изисквания:

- по банков път
- с кредитна/ дебитна карта
- с наложен платеж

Потвърдете поръчката

  1. По skype: За ваше удобство може да се свържете с нас по Skype: nayakid

  2. По e-mail: Можете да изпратите вашата поръчка директно на нашия фирмен и-мейл: nayakid@detskidrehi.org , като оставите адрес и телефон за контакт, на който да се свържем с вас за подробностите

  3. По телефон: 0897025690

ПРИЯТНО ПАЗАРУВАНЕ

НАЧИН НА ДОСТАВКА

Поръчаните продукти ще бъдат доставени с куриер до адреса, посочен от клиента в момента на правене на поръчката. Заплащането на получените продукти се извършва в брой на куриера, в момента на получаване на пратката, или авансово по банков път.

ТАКСА ЗА ДОСТАВКА:

Таксата за доставка е:

  • 5 лв. за София
  • 10 лв. за страната

*Цените включват ДДС

ПРАВО НА РЕКЛАМАЦИЯ

Според закона за защита на потребителите и правилата за търговия, потребителят има право на рекламация при:
1. констатирани липси;
2. дефекти на стоката;
3. несъответствие с обявения размер;
4. несъответствие с обявената търговска марка.

Рекламацията се предявява до пет работни дни след закупуването на стоката.

При предявяване на рекламация потребителят може да претендира за:
1. възстановяване на заплатената сума;
2. заменяне на стоката с нова;
3. отбив от цената;

В съответствие с чл. 59 (1) от ЗЗП, в случай на невъзможност за изпълнение на поръчката поради временна липса на наличност на дадена стока, определен размер, десен или разцветка, както и в случай на забавяне на пратката поради изчакване на нов внос, нова партида от производство или забавяне на доставката до нас от вносителите или производителите на съответните стоки, или се предвиди забавяне на комплектоването на поръчката, Вие ще бъдете информирани чрез телефонен разговор или с писмо, като при възможност ще Ви бъдат предложени алтернативни артикули (цветове, десени) със същото качество и цена.
На всеки един етап от оформянето и потвърждението на поръчката Вие имате право да се откажете от направената поръчка. В случай, че настъпи каквато и да било промяна по отношение на съдържанието, стойността, условията и сроковете за доставка на направена поръчка, Вие ще бъдете информирани чрез телефонен разговор или писмо и поръчката няма да бъде изпратена, ако не получим личното Ви съгласие с променените условия.


ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА НА ЗАКУПЕНА СТОКА

В срок от 7 работни дни след получаване на стоката, клиентът има право да я върне или замени без да дължи обещетение, като са спазени следните условия:
1. Запазен добър търговски вид (стоката не е скъсана, надраскана, носена, прана, гладена).
2. Не са налице повреди, причинени от неправилна употреба.
3. Запазена оригинална опаковка, консумативи и аксесоари, в случай, че е имало включени такива.
4. Транспортните разходи за връщане на стока са за сметка на клиента.
(В случай на замяна на стока клиентът заплаща 1.5 куриерска такса, вместо 2 такси за транспорт в двете посоки).

С оглед спазването на чл.53 от ЗЗП, плащанията са неавансови, а преди изтичане на 7-дневния срок, в който може да се откажете от сключения договор (поръчката), платената от Вас сума се приема като задатък (съобразен с чл.93 от ЗЗД).

Продължи